Minim 3 mese pe zi
Minim 3 mese pe zi! Majoritatea specialistilor din medicina si nutritie, considera si recomanda ca obligatorii, 3 mese pe zi, distribuite pe parcursul perioadei active a zilei, insotite de gustari. Minim 2 gustari!!! In unele cazuri, numarul meselor si al gustarilor pot ajunge la 8-10 in 24 de ore.
Pericolul cauzat de aceasta abordare este ca un numar crescut de mese si gustari impiedica organismal sa arda grasimea din depozitele de tesut adipos.
Cei care promoveaza un astfel de mod de alimentatie cu mai mult de 3 mese pe zi sustin ca accelereaza metabolismul si creste efectul termogenic. Nu exista dovezi in aceste sens care sa ateste accelerarea metabolismului sau cresterea efectului termogenic datorita meselor frecvente si nu datorita consumului caloric total.
De asemenea acestia sustin ca apetitul si posibilitatea de a manaca mai mult este redusa prin faptul ca te alimentezi mai des, si consumi o cantitate de alimente mai redusa.
Asociatia Americana de Dietetica a combatut acest argument avertizand ca adesea este mult mai usor sa depasesti numarul necesar de calorii in mai multe portii mici de mancare. Daca la fiecare portie mica de mancare se depaseste necesarul de calorii, la sfarsitul zilei am mancat mai mult decat necesarul caloric si astfel ne ingrasam.
Cum am ajuns aici?
Cele mai multe studii privind alimentatia s-au facut si se fac in SUA.
Inainte de anii 50 ai secolului trecut, alimentele erau consumate la 3 mese pe zi: mic dejun, pranz si cina. Populatia prezenta un nivel de obezitate redus. Majoritatea erau usor supraponderali, odata cu inaintarea in varsta, dar nu obezi.
Acelasi lucru se poate observa si in tara noastra. In urma cu 20-30 de ani obezitatea si supraponderabilitatea erau mult mai rare decat in prezent. Si noi, romanii, ne confrumntam cu o “epidemie” de obezitate. In tot acest timp schimbarile din alimentatia noastra au fost influentate de informatiile si normele de nutritie venite din vest si in special din SUA.
Acest tip de alimentatie cu 5-6 mese pe zi este recomandat si util doar celor care sufera de hipoglicemie.
Daca te alimentezi doar de 3 ori pe zi fara nicio gustare, intre aceste mese cand nivelul de insulina revine la niveluo bazal, organismul incepe sa arda grasimile. Grasimea este combustibilul cel mai bun pentru organismul nostru. Grasimile constituie un combustibil cu ardere lenta, calma, constanta, ce ofera energie pentru efortul sustinut, de lunga durata.
Prin contrast, carbohidratii sunt o sursa de energie usor accesibila. Acestia ofera puseuri de energie, ce adesea sunt urmate de “pene” de energie.